Muschi

  • 101dezinserţie — dezinsérţie s. f. (sil. ţi e; mf. dez ), art. dezinsérţia (sil. ţi a), g. d. dezinsérţii, art. dezinsérţiei Trimis de siveco, 10.08.2004. Sursa: Dicţionar ortografic  DEZINSÉRŢIE s.f. (med.) Desprindere (chirurgicală) a unui muşchi sau a unui… …

    Dicționar Român

  • 102digastric — DIGÁSTRIC adj., s.m. (Muşchi) care are o parte cărnoasă la fiecare terminaţie şi o porţiune tendinoasă intermediară. [< fr. digastrique]. Trimis de LauraGellner, 22.02.2005. Sursa: DN  DIGÁSTRIC adj., s. m. (muşchi) al regiunii superioare şi… …

    Dicționar Român

  • 103dorsal — DORSÁL, Ă, dorsali, e, adj., s.f. 1. adj. Care se află în regiunea posterioară (a unei fiinţe sau a unui organ al ei), privitor la această regiune. 2. s.f. (geogr.) Formă complexă de relief care se întinde pe distanţă foarte mare pe fundul… …

    Dicționar Român

  • 104electromuscular — ELECTROMUSCULÁR, Ă adj. (Despre fenomene electrice) Care se produce în muşchi. [cf. fr. électromusculaire]. Trimis de LauraGellner, 25.02.2005. Sursa: DN  ELECTROMUSCULÁR, Ă adj. (despre fenomene electrice) care se produce în muşchi. (< fr.… …

    Dicționar Român

  • 105electrotonus — ELECTROTÓNUS s.n. Modificare a excitabilităţii unui ţesut viu (nerv sau muşchi) în cursul trecerii prin ţesutul respectiv a unui curent electric continuu. – Din fr. électrotonus. Trimis de LauraGellner, 12.06.2004. Sursa: DEX 98  electrotónus s …

    Dicționar Român

  • 106elevator — ELEVÁTOR1, elevatoare, s.n. 1. Instalaţie care serveşte la transportarea materialelor (grele) pe direcţie verticală sau aproape verticală şi pe distanţe relativ mici. 2. Unealtă cu care se prind şi se manevrează prăjinile de foraj, burlanele etc …

    Dicționar Român

  • 107fascie — FÁSCIE1, fascii, s.f. l. (La pl.) Mănunchi de nuiele de mesteacăn, legat cu o curea, având la mijloc, în partea superioară, o secure şi purtat de lictorii care însoţeau pe unii magistraţi romani. 2. Fascină. – Din lat. fascis. Trimis de cornel,… …

    Dicționar Român

  • 108file — FILÉ, fileuri, s.n. Carne de calitate superioară din lungul şirei spinării unei vite, unui porc sau unui peşte; preparat alimentar pregătit din astfel de carne. ♢ (Adjectival) Muşchi file. – Din fr. filet. Trimis de LauraGellner, 11.05.2004.… …

    Dicționar Român

  • 109glicogen — GLICOGÉN, glicogeni, s.m. (biol.) Polizaharidă având o structură asemănătoare cu amidonul, care se găseşte mai ales în ficat şi în muşchi. – Din fr. glycogène. Trimis de gall, 13.09.2007. Sursa: DEX 98  glicogén s. m., pl. glicogéni Trimis de… …

    Dicționar Român

  • 110implanta — IMPLANTÁ, implantez, vb. I. tranz. A introduce pe cale chirurgicală şi în scop terapeutic, în ţesutul subcutanat sau în muşchi, un medicament sau un ţesut străin care se resoarbe treptat. ♦ A stabili, a fixa, a aşeza. – Din fr. implanter. Trimis… …

    Dicționar Român